Orijinalini görmek için tıklayınız : Kabirden Mektub
Askin
09-18-2007, 05:05 PM
Kabirden Mektub
5hcPpnJzNh8&mode=related&search
Topraktoprak
09-18-2007, 07:31 PM
Cemal Kuru - Kabrimin ilk Gecesi
mrERISA4q-U
Topraktoprak
09-18-2007, 07:41 PM
Güzel bir sunum, tesekkür ederim Askin Hanim... Etkilenmemek elde degil.
"İnsanlar uykudadırlar, ölünce uyanırlar" (Hadisi serif-Taberani)
Gecmis zamanda bilge bir zat, mezarlikdan gecerken her seferinde mezarliga dogru döner, "selamun aleyküm ey diriler, diriler" dermis, bir seferinde yanindakilerden birisi sormus:
- Efendi, siz her zaman mezarliktan geçerken bu sekilde diyorsunuz, bu insanlar ölmüşler degil midir, neden böyle dersiniz ben buna anlam veremiyorum,
Bilge zat cevap verir:
Hayir, onlar dirilerdir asil, ölümden sonra gercegi gördüler ve uyandilar simdi, Asil ölüler biziz, dünyann eglencesi gecici mutluluklari hepimizi sarhos etmis, kalin bir gaflet yorganinin altinda uyumaktayiz .
Schia
09-18-2007, 09:26 PM
s.a.
benim hosuma gitmedi.. kabrimin ilk gecesi:) sacma... dini bölüme neden ekledin anlamadim askin...
bu hadis kimden nakledilmis.. merak ettim kaynagini...topraktoprak
Topraktoprak
09-18-2007, 10:49 PM
selamlar..
1- Kabrimin ilk gecesi ile ilgili sunumu ekleyen askin hanim degildir, onu cok hosuma gittigi icin ben eklemistim. Sacma buldugunuzu yazmissiniz, keske nedenlerini de yazsaydiniz.
2- Askin hanimin ekledigi, "Kabirden Mektub" isimli sunumdan etkilenmis ve buna o duygusallikda tesekkür olarak yazdigim metinde kaynagini hic arastirmadigim lakin aklimda hep bir hadisi serif olarak bilegeldigim ve bu konularda hassas sayilabilecek birii olmama ragmen kaynagini bilmedigim icin hadisi serif oldugunu yazmamam gerektigi halde maalesef yazdigim "ölüm sizi uyandirmadan......" i ifadesiyle ilgili kaynak sormussunuz. Simdi nette kucuk bir arastirma yaptim, bu ifade pek cok yerde gecmis ama hadisi serif olduguna dair bir belgeye rastlayamadim. Bu konuda yarın daha kapsamli bir arastirma yapıp neticeyi buraya yazacagım, Eger böyle bir hadisi serif yoksa cebabı hakka tevbe, burada bu ifadeyi benim beyanım üzerine hadisi serif olarak okuyanlardan ve sizden özürlerimi beyan edecegimden kuskunuz olmasin. Tabi ki buna özür kafi gelirse. O da meselenin baska bir boyutu..
3- Kaynagini arastirmadan, özellikle insanlarla paylastigimiz ortamlarda, bir sözün hadisi serif olup olmadigini iyice arastirmadan yazmamak gerektigi konusunda ciddi bir tecrube edinmis oldum. Uyarınızın bu boyutu ile ilgili olarak cok tesekkür ederim. O metinde parantez icindeki Hadisi serif ifadesini bu konuda netlik kazanıncaya kadar kaldiriyorum..
Schia
09-18-2007, 11:05 PM
a.s. kardes
bence bu konuda arastirman yerinde olur... Allah razi olsun..
bu konulardaki düsüncem.. dini kendilerine amel edinmeleridir.. kabre girmiste karanlikta... sence karanlik mi mahser meydani? bunlar insalarin zaafi duygularini kullanarak bir yerlere gelmeye calisiyorlar.. bence sarkinin iceriginiz dinle..
yanlis anlamayin ben düsüncemi sadece beyan ediyorum..
Topraktoprak
09-19-2007, 07:41 PM
Selamlar…
1- “Ölüm sizi uyandirmadan siz uyanin” in bir hadis olup olmadigi, eger hadisse kaynaginin ne olabilecegi ile ilgili olarak bugun kapsamlı sayılablecek bir arastirma yapmama vesile oldugu icin öncelikle Tugrulkürsat’a tesekkürlerimi bildirmek isterim. Araştırmamda bu sözün aynıyla ifade edilen bir hadise serife rastlayamadim, Peki ama neden bu sekilde bir hadisin aklimda kalabilmiş olacabilecegine dair beynimi hafızamı zorlamaya çalışırken, Tebarani’nin rivayet ettigi “İnsanlar uykudadırlar, ölünce uyanırlar.” Hadisi serifine ulastim. Söz olarak ayni olmasa da mana olarak ayni seyleri ifade ettigini düsündügüm bu hadisi serifi zamanla “Ölüm sizi uyandirmadan siz uyanin” seklinde ifade etmiş olabilecegime, insan hafızası şaşar veciz sözünden hareketle böyle bir hataya düsmüs olabilecegime kanaat getirdim.
Uydurma olmayan gercek Hadisi seriflerin sıradan sözler olmadığını, baska anlamlara cekilebilme , baska türlü yorumlanabilme ihtimalini ortadan kaldırmak icin hadisleri kelimesi kelimesine dogru ifade etmenin büyük önem taşıdıgına inanan biri olarak, bu hadisi serifin foruma ilk biraktigim sözle ayni olamayacagini kabul ediyor, bunun icin tüm okuyuculardan ve de özellikle TUGRULKURSAT arkadsimizdan ÖZÜR DİLİYORUM, Cenabı Hak bu hatami affeder insallah. Cünkü cok iyi niyetle bile söylense araştırılmadığı ve tam sekliyle ifade edilmedigi için mes'ulüm. Benim bu hatami düzeltmeme neden olan TugrulKürsat ‘a tekrar tekrar tesekkür ediyorum, kendisinden Allah Razi olsun.. Bu nedenle yukarıdaki “Ölüm sizi uyandirmadan siz uyanin” sözünü Tebarani’nin rivayet ettigi “İnsanlar uykudadırlar, ölünce uyanırlar.” Hadisi serifiyle degistiriyorum..
2- Diger konuya girmek istemiyordum aslinda ve hassasiyetinizi de anlamıyor degilim,doldurma sözlerle yanlış uygulamalarla islam caddesinin kirletilmesine ben de her zaman karşı çıktım... ama sadece sunu yazmak isterim..
Kabir evi ve mahser konusunda.. Bir örnek vermek gerekirse benim gibi bastan asagiya gunahkar biriyle tüm müslümanlarin sevdalisi Hz.Hasan ve Hz Hüseyin Efendilerimizin kabir ortamlarinin dokusunun ışığının ayni olabilecegini düsünemiyorum.. Mahserde de durum ayni olacaktir diye düsünüyorum.. Yine ayni örnekten hareketle Ve mahser.. mahkemeye cikarilmak icin salonda bekleyen suclu bir insanla, teşrifiyle mahkemeyi bile onurlandiran nurlandiran buyuk insanlarin mukayesesi..Peygamber Efendimizin bakmaya bile kıyamadığı gözbebegi torunları, Emir’ul-Muminin Hz. Ali Efendimizin cigerpareleri, İslam aleminin sevdası Hz Hasan ve Hz. Hüseyin Efendilirimiz le su anda ismimi bile onlarin yaninda teleffuz ederken utandigim benim gibi bir günahkarin mahserdeki psikolojisi ve ortami algilamalari muhakkak ki aynı olmayacaktir… Yuzde yuz dogru söyledigimi iddia etmiyorum, sadece inaniyorum... Cunku mahseri henuz gormedim.. Ama meseleye az önceki persfektiften bakarsaniz Kabrimin ilk gecesi isimli ilahiden etkilenmis olmami mazur görmenizi isterdim…
Saygilarimla..
YuXuSuZ
09-21-2007, 04:59 AM
Güzel bir konu ama biraz korktum :)
Askin
09-21-2007, 04:24 PM
Kim korkmuyorum dese yalanadir:)
azerinn
01-11-2008, 08:50 AM
COK GUZEL BİR PAYLAŞİMDİR. iNSANI DÜŞÜNMEYE MECBUR EDİR.
vBulletin v3.7.2, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.