PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : hangisi dogru....

gonulbagi
08-22-2008, 05:45 PM
Universitenin birinde muzik ogretmenligi gorevi yapan bir hanim sene sonu gosterisi icin ogrencileriyle, ulkelerin orjinal muzigini sahneye koymak isterler, bunun icin yazismalar yaparlar fakat tabiki yukarlardan (sadece ing icin izin verirler;(() izin gelmez, fakat yinede aldiklari bu karari kendi iclerinde uygulamaya karar verirler ve her ogrenci arastirmak icin bir ulke ve muzigini secer....

ogrencilerin biri ermenistan muzigini incelerken bircok insanimizin dinlerken vede soylerken cok farkli duygular hissettigi"Cirpinirdi Karadeniz" mahnisinin aslinin ermeni muzigine ait oldugunu gorur ve bunu oyretmeniylede paylasir..
( bu kulaktan dolma bir yazi degildir, ogretmenin bizzat bizlere kendi anlamitidir)

Bu konudada on yargisiz, slogan vari olmayan bilgilerinizi bizlerle paylasmaniz dilegiyle....

ATSIZ KAHRAMAN
08-22-2008, 06:17 PM
[Only Registered Users Can See Links] gecelerimizde hepimizi çoşturan,turan cografyasından bizlere selam getiren ÇIRPINIRDI KARADENİZ şiirinin yazarı BÜYÜK TÜRKÇÜ VE DAVA ADAMI AHMET CEVADI saygıyla öncelikle anıyorum.mekanı cennet olsun.
AHMET CEVAD 1892 yılında azerbaycanın şemkir ilinin seyfeli köyünde dogdu.sekiz yaşında babasını kaybeden ahmet cevadı annesi yahşi hanım azerbaycanın bir başka şehri olan gencede dayısının yanınagötürür.gencede (cemiyeti hayriye) okulunda tahsil alan ahmet cevat arap ve fars dillerini ögrenmekle beraber dogu edebiyatının görkemli eserlerinide yakından araştırmıştır.
daha sonra ahmet cevat 1915 yılında ögretmenlik yapmaya başlamıştır.önce gubada sonrada başkent baküde ögretmenlık görevinde bulunmuştur.
sonraki yıllar ahmet cevat türkçü ve vatan sever olduguNdan dolayı moskof köpeklerince hapse atılır.hapishaneye kapatılan ahmet cevat pantürkist damgası vurulur.karısı şükriye sürgün edilerek akmunist şehrine gönderilir.çocukları yetimhanelere dagıtılarak ailesini moskof köpekleri param parça eder.kısa bir süre sonrada büyük türkçü usta edebiyat yazarı ahmet cevad öldürülür.
böylesine büyük bir dava adamını anmak ve sahip çıkmakda bizlere düşer.cenabı allah mekanını cennet etsin.
ahmet cevad hayatını türklüge türkdünyasına adamış bir dava adamıdır.1918 1920 yılları arasında M.Emin Resulzadenin başlattıgı bagımsızlık mücalelesinde en önde yer almıştır.bunuda kendi diliyle şöyle ifade etmiştir.(MEN ÇEYNENEN BİR ÖLKENİN HAGG BAGIRAN SESİYEM.)
AZERBAYCAN BAYRAGINA,AL BAYRAGA,ÇIRPINIRDI KARADENİZ ,ŞEHİTLERE,İSTANBUL,GASPIRALI GİBİ ESERLER YAZARAK TÜRKLÜK VE VATAN AŞKINI DİLE GETİRMİŞTİR.
AHMET CEVATIN KİTAPLARI VE ŞİİRLERİ RUS KÖPEKLERCE YOK EDİLMİŞTİR.ÇÜNKÜ AHMET CAVAD MİLLETİNE DAİMA TÜRKİYE SEVGİSİ,VATAN SEVGİSİ VE BAYRAKAŞKINI ANLATAN BİR SESTİ.ONUDA ÖLDÜREREK SUSTURA BİLDİLER.
BURADAN TÜM AZERBAYCANA TÜM TURAN COGRAFYASINA SELAM OLSUN.BİR GÜN BU DEVRAN DÖNECEKTİR.

BOZKURTLA BİRLİKTE ALINTIDIR.

ATSIZ KAHRAMAN
08-22-2008, 06:21 PM
Azerbaycan Büyükelçisi Nevruzoğlu'na göre, Çırpınırdı Karadeniz'in sözü de bestesi de Azeri Erivan'lı Ermeni akordeoncu Ohannes Baronyan'ın Türkçe ve Ermenice olarak söylediği ‘Çırpınırdı Karadeniz’ şarkısı tartışma yarattı. Azerbaycan Büyükelçisi Mehmet Nevruzoğlu, Çırpınırdı Karadeniz'in şiiri, Azerbaycan Milli Marşı'nın da yazarı Ahmet Cevat'a, bestesinin ise Milli Marş'ın bestecisi Hacıbeyov'a ait olduğunu ve bu konuda ülkücülerin yanıldığını söylüyor. MHP Genel Başkan Yardımcısı Yahnici, ise şiirin Ahmet Cevat'a ait olduğunu doğrulamakla birlikte, bizim Çırpınırdı Karadeniz'i Kemança adlı Ermeni Halk şarkısı üzerine monte ettiğimizi iddia ediyor.

ANKARA'da bir lokantada müzik yapan Erivan'lı Ermeni Akordeoncu Ohannes Baronyan'ın Türkçe ve Ermenice olarak söylediği ‘Çırpınırdı Karadeniz’ şarkısı tartışma yarattı.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Bülent Yahnici'nin, ‘‘bestesi bir Ermeni Halk Türküsü'ne ait’’ dediği Çırpınırdı Karadeniz için Azerbaycan Büyükelçisi Mehmet Nevruzoğlu, ‘‘Sözü de, bestesi de Azeriler'e ait’’ diyerek, bir ‘Kültür Tartışması’ başlattı. Nevruzoğlu, ‘‘Çırpınırdı Karadeniz'i maalesef Ülkücüler de yanlış söylüyor’’ diye sitem etti.

Büyükelçisi Nevruzoğlu, bu ünlü şarkı için şu bilgileri verdi:

‘‘Çırpınırdı Karadeniz'in şairi Ahmet Cevat Ahundzade. Ahmet Cevat, Türkiye'nin Mehmet Akif'i gibi. Azerbaycan'ın Milli Marşı'nın yazarı. Bu şiirini 15 Aralık 1914'te Gence'de yazdı. Ahmet Cevat, 1. Dünya Savaşı'nam Türkiye'de katılmış. O dönemde Türk Ordusu'nun Kafkasya'ya gelmesini istiyor. Stalin döneminde 1937'de, ‘Türkiye'yi seviyorsun, Pan-Türkistsin' suçlamasıyla kurşuna diziliyor. Bestecisi de Milli Marşımızın bestecisi Hacıbeyov'dur. Ülkücüler de dahil şiiri ve şarkıyı yanlış okuyorlar. Çırpınırdı Karadeniz'in Ermeniler'le hiçbir alakası yok. Ermeniler, Çırpınırda Karadeniz'e benzeyen Kemança'da bizden etkilenmişlerdir.’’

Nevruzoğlu, görüşlerini şöyle aktardı: ‘‘Sorun, sadece Çırpınırdı Karadeniz sorunu değil, Azerbaycan'ın hakkının yenilmesi. Türkiye'de Azerbaycan türküleri tahrip edilerek ‘anonim' diye söyleniyor. Türklük için canını veren büyük şairin şiirini Ermenice'den çevrilip, yalan-yanlış okunması çok acı ve bizi çok üzüyor. Bu olanlar büyük şairin kemiklerini sızlatıyor.’’

SARI GELİN DE AZERİ

MHP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Bülent Yahnici ise görüşünde ısrar ediyor: ‘‘Çırpınırda Karadeniz'in şiiri Azerbaycan Milli Şairi Ahmet Cevat'ın. Ama, biz bu şarkıyı, Ermenicesi denilen Kemança adlı Ermeni Halk şarkısının bestesi üzerine monte etmişiz. Kemança, Çırpınırdı Karadeniz'den evvel de söylenen bir halk türküsü. Biz, ona uyarlamışız.’’ Yahnici, ayrıca Kemança'yı Ermeniler yanında, Karadeniz'de ve Kafkasya'da Lezgiler'in de söylediğini savunuyor.

Yahnici, Ermenilerin, Kafkas Kültür Dairesi içerisinde Türk kültüründen etkilenerek yer aldıklarını belirterek, Türkiye'de Ermeni asıllı halk şairlerinin bağlama ile Türkçe türküler, halk şiirleri okuduklarına ve aşık geleneğini kullanan Ermeni asıllı halk şairlerine de dikkat çekerek, ‘‘Örneğin Sarı Gelin, bizde de onlarda da söyleniyor. Klasik Türk müziğinin en büyük üstatları Ermeni Udiler, Ermeni kanuniler olmuş. Türk müziğine yüzlerce, binlerce eser kazandırmışlar’’ diye ekliyor.

Azerbaycan Büyükelçisi Çırpınırdı Karadeniz dışında, Sarı Gelin'in de Azeri olduğu iddiasında: ‘‘Sarı Gelin'in Ermeniler'le hiçbir ilgisi yok. Zaten, Ermenice'de ‘sarı' ve ‘gelin' kelimeleri yok. Bizde 200-300 yıldır söyleniyor. Sarı Gelin'in bestesi, şu anki Azerbaycan Kültür Bakanı Polat Bülbüloğlu'nun babası Bülbül'e ait. Bülbül, yıllar önce Karabağ'da, Bakü'de, Şuşa'da ‘Sarı Gelin'i söylüyordu. Büyük Azeri sanatçılar Sara Kadimova ve Zeynep Hanlarova da bu türküyü söylüyorlar.Ne acı, ANAP Milletvekili ve yazar Yılmaz Karakoyunlu da Sarıgelin'i Ermeniler'e mal etti.’’

Azerbaycan Büyükelçisi, bu iki besteyle de yetinmiyor, sözlerini şöyle sürdürüyor:

‘‘Türkiye'de ‘Anonim' denilen ‘Dağlar Kızı Reyhan' türküsünün de sözleri Teyyup Kurban'a, bestesi Fikret Amirov'a ait. ‘Arzu Kızım' türküsüne de ‘anonim' diyorlar. Oysa, bunun da sözleri İskender Coşkun'a, bestesi Ali Ekber Tagiyev'e ait. ’’

Ben bu şarkıyı Erivan’da öğrendim

Çırpınırdı Karadeniz'i akordeonuyla Ermenice seslendiren Erivanlı Ohannes Baronyan, bir anda Türkiye'nin konusu oldu. Türk halkı onu, Hürriyet'te yayınlanan bir haberle tanıdı.

Ohannes Baronyan, Çırpınırdı Karadeniz şarkısını Ermenice çalıp söylemesiyle tanındı. Ohannes Baronyan, MHP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Bülent Yahnici'ye Çırpınırdı Karadeniz ve Sarı Gelin şarkılarını Ermenice okuyunca, Yahnici de kendisini çok sevdi.

Çeçen, Türk, Azeri ve Rus folklor müziklerini akordeonuyla çalıp söyleyen Baronyan, ‘‘Ben bu müzikleri ve şarkıları Erivan'dayken öğrendim. Benim dedem eski İstanbul'lu imiş. Sonra Paris'e gitmişler. Paristen sonra da Erivan'a geçmişler’’ diyor. ‘‘Çocukluğumda Erivan'daki evimizde Türkçe, Ermenice, Rusça konuşulurdu. Türkçe müzikler dinlenirdi. Zeki Müren'in plaklarını dinlerdik. O yüzden Türkçe şarkı söylemeyi öğrendim.’’

Yüzlerce yıl önce aşık denen ozanların diyar diyar dolaşıp, birbirinden etkilendiklerini ifade eden Baronyan, ‘‘Eski dönemlerde meclis kurulup ortak şarkılar söylenirmiş. Kafkas, Çeçen, Azeri, hepsi beraber müzik söylermiş. Yani kök bir imiş’’ diyor.

Ancak Baronyan, bu şarkıların Türkiye'den mi Ermenistan'a gittiğini, yoksa Ermenistan'dan mı Türkiye'ye geldiğini bilmiyor. ‘‘Ancak benim söylediğim Ermenice sözler, sizde söylenen Çırpınırdı Karadeniz'in sözlerinin karşılığı değil.’’

Sarı Gelin de Azerbaycan türküsüdür

Bakü Devlet Konservatuarı Müdürü, besteci Prof. Dr. Cavanşir Guliyev ‘Sarı Gelin Türküsü'ne ilişkin şöyle diyor:

‘‘Sarı Gelin türküsü ‘Şur' makamında yaratıldı. ‘Şur' makamı, Azerbaycan makam sanatının yedi esas makamından en çok kullanılanı. Tür itibariyle Sarı Gelin ‘uzun türkü'dür. Uzun türkü ise Türkdilli halklar folklorunun önemli bir parçası. Türden oluşan form yapısı olarak diğer halk türkülerinden farklı, nakarat yok. Nakaratın ‘Şur-Şahnaz' şubesi ise sadece Azerbaycan'da oluşmuş ‘Şur' destgahının esas şubelerinden biri.

Azerbaycan milli müziği Doğu müziğinin parçası olduğundan temperasyonu, Doğu temperasyonuna yakın. Bu özellik Azerbaycan folklorunda ve ‘Sarı Gelin' türküsünde kendini belli ediyor: Türkünün esas tonu ile sonraki basamağın arası yarım tondan büyük bir tondan küçüktür ve bu da ‘Şur' makamının esas özelliklerinden biri. Yani ‘Şur' makamının ‘pas***rtudur'.

Yukarıda belirttiklerimi gözönünde bulundurarak tam sorumlulukla beyan ediyorum ki, ‘Sarı Gelin' türküsü Azerbaycan, yani Türkdilli halkın türküsüdür.
[Only Registered Users Can See Links]

ATSIZ KAHRAMAN
08-22-2008, 06:30 PM
NOT.Ahemt Cevat ruslar tarafından şehit edilmiştir.

İkinci olarak sen özünü bişlmezsen öğrenmekte görevin.burada zarf atarak kafalarda soru işaretleri bırakmanın manası yok.Ermeniler bizim kavalımıza duduh diye türkçe düdük olan kelimeyi kendilerine mal etmeye çalışıyor.
Sarı Gelin denen erzurum Türkümüzede sahip çıkıyorlar.Adamların adının sonuna -yan koymasalar isimleri bile Türkçe.Bunların kompleksini üzerinden atamaıyorlar birde çıkmış kültürümüze sahip çıkıyorlar.

Bizim o kadar renkli ve geniş kültürümüz varki hangisine baksan ayrı haz duyarsın.Onlarda güya kültür dalımızdan müziğimize sahip çıkmakla bizlerin kafasını karıştıracaklarını sanıyorlar.

Duduh dedikleri besbelli düdük.
Kavalımız bizim boşuna uğraşmasınlar.Sizlerde buna alet olmayın lütfen.İddianızı koruyun ve taşıyın.Slogan vari derken bile slogan atar bir görünüm veriyorsunuz ve karşıdan gelecek cevabın önüne bent kuruyorsunuz.Ama bu sel öyle bir yağmurun seliki erozyon yapmadan bentlerini yıkar geçer değerli kardeşim.O sel sensin,benim ve dğer kardeşlerimiz yani Türkler.

Bizim bir iki Türkümüze sahip çıkmakla bizden sadece türkü çalmış olurlar ama yar edemezler.Yani mal sahibine yakışır.Diğer bir deyişle çiçek dalında güzeldir.

ATSIZ KAHRAMAN
08-22-2008, 07:10 PM
Universitenin birinde muzik ogretmenligi gorevi yapan bir hanim sene sonu gosterisi icin ogrencileriyle, ulkelerin orjinal muzigini sahneye koymak isterler, bunun icin yazismalar yaparlar fakat tabiki yukarlardan (sadece ing icin izin verirler;(() izin gelmez, fakat yinede aldiklari bu karari kendi iclerinde uygulamaya karar verirler ve her ogrenci arastirmak icin bir ulke ve muzigini secer....

ogrencilerin biri ermenistan muzigini incelerken bircok insanimizin dinlerken vede soylerken cok farkli duygular hissettigi"Cirpinirdi Karadeniz" mahnisinin aslinin ermeni muzigine ait oldugunu gorur ve bunu oyretmeniylede paylasir..
( bu kulaktan dolma bir yazi degildir, ogretmenin bizzat bizlere kendi anlamitidir)

Bu konudada on yargisiz, slogan vari olmayan bilgilerinizi bizlerle paylasmaniz dilegiyle....

Bu öğretmen dediğin gitmiş gökten Tanrıdan almış bu bilgiyide o kadar derinden inanmış ve bize sunuyorsun.Kafaları karıştırana dek merak ediyorsan girersin arama motorlarına sana bin bir türlü bilgiyi versin.Geçersin Ansiklopedi başına doğrularsın.Diğer tarftada Nazım edebiyatı yapınca kafamı epey karıştırdın.Ne oluyoruz. gerkeli gereksiz bi,liglerle forumu kirletiyoruz anlamadım.

gonulbagi
08-22-2008, 07:19 PM
atsiz kahraman...

paylasimin icin tesekkur ederim,gercekten benim icin merak konusu olmustu.

Ayni cografyadaki milletlerin adi ne olursa olsun farkli olmakla birlikte bir cok konuda ortak kulture sahip olmalari normal, ornekgin gunumuzde bizim bestecilerin yunan, arap gibi yakin ulkelerin bestelerini kullanmalari gibi ( tabi onlarda bizim)

tekrar tskr..

AHISKALI
08-23-2008, 05:10 AM
Arkadaşlar soru aslında yerinde olmuş.Ve çok aydınlatıcı bilgiler vermişsiniz.Ellerine sağlık.Ben biliyordum ama milletin aydınlanması açısından çok güzel bilgiler.

Adamlar her şeyimize sahip çıkacaklar ama bizim kimseye verecek kültürümüz yok.Kültürümüzü yaşayabilirler ama sahiplenemezler.

Sarı gelinde bizim ,
Çırpınırdı karadenizde...

Bir kere bakıp Türkün bayrağına diyor ,

Buradan Ahmed Cevad'a Allahtan rahmet diliyorum.Mekanı cennet olsun.
Şehitler ölmez.

gonulbagi
08-23-2008, 04:04 PM
Bu öğretmen dediğin gitmiş gökten Tanrıdan almış bu bilgiyide o kadar derinden inanmış ve bize sunuyorsun.Kafaları karıştırana dek merak ediyorsan girersin arama motorlarına sana bin bir türlü bilgiyi versin.Geçersin Ansiklopedi başına doğrularsın.Diğer tarftada Nazım edebiyatı yapınca kafamı epey karıştırdın.Ne oluyoruz. gerkeli gereksiz bi,liglerle forumu kirletiyoruz anlamadım.

Atsiz kahraman..

Bir onceki yazindan dolayi sana tesekkur etmistim cunku benim umut ettigim gibi seviye dusurmeden, ben en dogrusunu bilirim, benim dedigim kesinlikle dogrudur bilmisligi, ukalaligi olmayan bir cevap tarziydi yani aciklayici, aydinlatici idi, fakat bu sabah yeniden okudugumda malesef hayal kirikligina ugradim.

Dunyada milyonlarca insan var ve insanlar ayni fikirde olmayabilirler buna saygi duymak lazim, haa diceksinizki onlar vatan haini edebiyati yapacaksiziz'ki sen kimin vatanini daha cok sevdigini bilemessin, vataninin seviyorsun ok peki onun icin ne yapiyorsun bir dusun. ve seninle hic bir konuda tartismaya girmem cunku ben kendimi kapatmam, kisirlastirmam.her kesimden, her milletten bilgi almaya onlari tanimaya anlamaya calisirim bu bilgileri onaylarim yada onaylamam en azindan kendimce bir suzgecten geciririm fakat malesef bunu sende goremiyorum o yuzden seninle tartismaya girmemcunku sen kendini dunyaya kapatmis bir kisisin bu benim icin inanki cok uzucu bir durum...

sozu uzatmaya gerek yok cunku ne kadar yazarsam yazayim anlamayacagindan ve hala beni bilgi dagarcigini genisleten bir insan degilde yasamaya bile hakki olmayan........... noktalari senin dolduracagindan eminim, kendince beni yakistiracagin bir yer mutlaka vardir....

kal saglicakla....

eL diablo
08-23-2008, 04:16 PM
edit.....

ATSIZ KAHRAMAN
08-23-2008, 04:26 PM
Bizim ırk olarak yapmamaız gereken içeri kapanmak değil tabi ki.Dünyanın her bir yönünü tanımak ve bütün insanlığı çözümleyebilmektir.O yüzde şöyle ara sıra mezarlığa gidin,şehitliklere gidin gezin.Gel gör ki bizim tanımaya çalıştıklarımız bize hiç zahmet vermediler.Özlerini çok iyi tanıttılar.Yedi düvel geldi ve defoldu gitti.Ruslar bizleri Ermenilerle bir olup katletti ve bunların acısı unutulmadan Hainler inlerinden çıkıp hemen ihanetlerine başladılar.Ve ben bunları görüyorum dostum.Bir kere önce önünü gör daha sonra yürümeye devam edersin.Hainler önümüzde ve onları bir bir yok etmeliyizki yolumuza devam edelim.

yoksa neden dünyaya kapalı olalım.Hiç korkma bizler kapanmayız.Onla bize bir adım gelsinler vatanımızı peşkeş çekeriz.Mille olarak misafir******iz ya gerisi kolay.Ve onlarda bunu bildikleri için bizleri hep içerden vuruyorlar.

Yoksa kusura kalma onları neden tanımayasın.Ben onların ne mel'un olduklarını iyi bilirim.Benim dedemide şehit eden Rus ve Ermeni köpekleri.Babam ,amcam ve bibimin
yetim yetişmesi o mel2unlar yüzünden.Benim gibi bir çok insanda dedesini ebesini kaybetti.Ama lütfen iddialı olmalıyız.Unutkan olmamalıyız.Unuttuğumuz müddetçe onlar üstümüz3e geliyorlar.Bosna ne zaman dı daha dün.Hala Irak içlerindeler,Afganistanda talibanı besleyende onlar i,çeriden çıkammak için,daha niceleri.Vietnam rusların vatanı mı yoksa Amerikalıların mı?ikisininde değil o zaman ne işleri var elin ülkesindede orada birbiriyle savaştılar.Bunlar Türkiye için olamaz diye bir şey yok.

Birde kelimeleri öz dilimizde seçer ok.yerine tamam kullanmaya başlarsak daha iyi olur.
Selametle...

ATSIZ KAHRAMAN
08-23-2008, 04:27 PM
Dedim ya bize bir adımn gelene iki adım gideriz diye..

eL diablo
08-23-2008, 04:30 PM
edit.....

gonulbagi
08-23-2008, 05:01 PM
selam atsiz kahraman....

senin dusundugun kadar ozunu bimeyenbiri olsaydim, cocuklarimi cumartesi pazar oz dillerini ogrenmek icin turk okuluna gondermeye calismazdim, butun gun azeri evi radyosunu acik birakmazdim, turku dinletmezdim, kirim turkusunu dinlerken icimde bir seyklerin ezildigini hissetmez sadece makami guzel oldugu icin dinlerdim v.s....

seninde dedigin gibi bizi icten vuruyorlar ... neden.. neden bu kadar zayif bir milletiz o zaman..neden bu kadar doldurulusa geliyoruz.. ben sana soyleyeyim...
cunku kendimizi gelistirmiyoruz, dunyayi gelismeleri cozmeye calismiyoruz oyle olunca bize sunulan en kucun bir seyi cok buyutuyoruz ve tapiyoruz neden cunku kendimizi gelistirmiyoruz, koreltiyoruz, millet aya cikiyor bizim bilirkisilerimiz ay nur'dur hasa bu gunahtir oluyor bu sadece bir ornektir..

son olarak ok konusunda haklisin kullanmamaliyiz, fakat gunumuzde o kadar yozlasmis bir millet oldukki bu soz artik normal geliyor..

son olarak selamet'te turkce bir kelime degildir..

son olarak demissinya" bize bir adim gelene biz iki adim gideriz" biz once kendimize gelelim sonrasi kolay..

son olarak bu son, son olur insallah :-))))))))))

hosca kalin..

ebru60
10-31-2008, 06:10 AM
Allah aşkına arkadaşlar imkanı varmı ermeni ..... ne gezer bu kadar güzel ezgiyi yazacak gönül ve yürek onlar ancak şerefsizlikle menfaatle ilgili konularla ilgileniler. ahmet cevat ruhun şad olsun cCc