PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Birçoğumuzun ismini bile duymadığı Azeri Köyü - Yoncalı


Başköylü
06-17-2008, 09:41 AM
[Only Registered Users Can See Links]

Ağrı Yoncalı Köyü

Yoncalı Köyü Ağrı Merkezine 7 km uzaklıkta Ağrı Ovası'nın doğuya doğru uzanıp yayıldığı alana kurulmuştur. Doğusunda Kazlı Köyü, kuzeyinde Hıdır ve Eliaçık (Navik) köyleri, güneyinde Murat Nehri, batısında Merkez İlçe bulunmaktadır. Önceleri Ağrı İran Transit yolu üzerinde iken çevre yolunun köyün kuzeyindeki sırtlardan geçmesi sonucu şimdi ana yolun güneyinde kalmış olup Ağrı ile ulaşımı eski karayolundan sağlanmaktadır. Köy evleri kuzeyden fazla yüksek olmayan engebeli arazi ile çevrelenmiş eski karayolunun alt ve üstüne sıralanmıştır. Köy ovaya ve Murat Havzasına hakim bir mevkiye yerleşmiştir. Ova ve toplu köy niteliğindedir. Köy yakınlarında ve çevrede taşlık, kayalık alanlar olmadığından evlerin çoğu toprak tuğladan yapılmıştır. Bu evler bölge sivil mimarisinin en iyi örneklerindendir. Yoncalı yeşili, suyu, bostanı, ağacı, çayır, yoncası bol bir köydür. Yoncalı adını alışı bu özelliklerden dolayıdır.

Köyde tarla ziraati, yem bitkileri üretimi gelişmiştir. Ovadaki tarla ve çayırların çoğu yer altı ve Murat Nehri suları ile sulandığı için verim oldukça yüksektir. Ekili alanların çoğunun sulanabilir olması ve toprağın verimliliği nedeni ile şeker pancarı, sebze, ayçiçeği ekimi artış göstermiştir. Arpa ve buğday ekimi en yaygın olanıdır. Halkın geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Büyük baş hayvan yetiştiriciliği ön planda olmakla beraber küçük baş havancılık da yapılmaktadır. Son yıllarda havuzda tatlı su balığı yetiştirlmesi üzerine çalışmalar yapılmaktadır. Ağrı Valiliği İl Özel İdaresince kurulan Ağrı Kireç ve Tuğla Fabrikası Yoncalı köyünde faaliyet göstermektedir. Bu fabrikada üretilen kireç ve tuğla ilin ve bölgenin ihtiyacını önemli ölçüde karşılamaktadır. Ağrı et entegre tesisleri (et kombinesi) ve bölgenin hayvan borsası sayılan Ağrı mal Meydanı Yoncalı köyü ve Merkez ilçesi arasındadır.

Köyün ilköğretim okulu 1938 yılında hizmet vermeye başlamıştır. Köy halkının eğitim ve kültür seviyesi yüksektir. Bunun sebebi eğitim ve kültüre olan açık görüşlülüğüdür. Çeşitli mesleklerde, memurluklarda ve bürokraside önemli mekanlarda ve konumlarda görev yapan ve halen görev yapmakta olan Yoncalı köyüne mensup insanlar bulunmaktadır. Benzer şekilde ticaret ve iş hayatında da başarılı insanlar bulunmaktadır. Maalesef göç gerçeği Yoncalı köyünü fazla etkilemiştir. Köy insanları İzmir, Kocaeli, Antalya, İstanbul, Ankara, Eskişehir, Denizli, Aydın ve Bursa gibi büyük şehirlere göçüp yerleşmişlerdir.

[Only Registered Users Can See Links]

AlpTürk Bozkurt
06-17-2008, 12:25 PM
Köylüm sağolasın ya benim babamlarda yoncalıdan gelme, anlatıp dururlar. Ayrıca Aralık'ın Saraçlı Köyünde Iğdır merkezde de bu köyden göçenler var. Esenlikler

korkmaz
06-17-2008, 07:53 PM
Ben size Ağrı da Azeri Köylerini söyleyeyim Daha önceki yazımda Azeri denince akla Iğdır geliyor ama ağrı da ve Taşlıçay ilçesinde de de Azeriler var demiştim. Ağrı da ÇAKIROBA,YONCALI,AŞAĞI KÜPKIRAN,TEZEREN,HIDIR,YAZILI,OĞLAKLI,ÇUKURÇAYIR,Ö ZBAŞI,OTLUBAYIR köyleri azeridir.

Başköylü
06-18-2008, 05:49 PM
Ben size Ağrı da Azeri Köylerini söyleyeyim Daha önceki yazımda Azeri denince akla Iğdır geliyor ama ağrı da ve Taşlıçay ilçesinde de de Azeriler var demiştim. Ağrı da ÇAKIROBA,YONCALI,AŞAĞI KÜPKIRAN,TEZEREN,HIDIR,YAZILI,OĞLAKLI,ÇUKURÇAYIR,Ö ZBAŞI,OTLUBAYIR köyleri azeridir.

Teşekkürler eklemelerin için.

Diyorum ya, birçoğunu bilmiyoruz...

eyyüp
06-25-2008, 09:18 AM
bişe sormak istiorum bu köylerin azeri olduklarını nereden ve hangi belge kanıtlara dayanarak söyleye biliosunuz bana yazarsanız çok memnun olurum .

aslıhan öykü koç
07-13-2008, 09:15 AM
Benim anneannem Yoncalı köyünden.Azeri olduklarını anlatıyor bana .Bu köye 93 harbinde gelip yerleşmişler.Karakalpaklar diye anılırlarmış.İlgili tarih kitaplarında konu ile ilgili detaylar yazıyo zaten.Köyün azeri kökenli olduğu kesin.Ama köye gelen **** aileler de var şu an karma bir yaşam var orada.
Kurtuluş savaşında omuzomuza cephelerde savaşılmış bu vatan için.Asla bölünemeyecek olan vatanaımızda kardeşçe yaşamayı bugüne kadar bildik bundan böylede biliriz elbet.Amerikanın bile gücü yetemez bu suküneti bozmaya.
İlgilenenlere duyrulur.