PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İsim?

Türe
02-03-2008, 10:04 PM
Merhabalar.

Bir yakınımın ismi "Elgiz". Merak edip bu ismin kökenini araştırmaya koyuldum. Nice Türkçe sözlüğe başvurdum (TDK dahil) ama bir sonuç alamadım. Türk Lehçeleri ve Etimoloji sözlükleri bile bir bilgi veremedi. Fakat ilginçtir ki Türkiye Futbol Federasyonu'nun resmi sitesinde şöyle bir dizelgeye denk geldim:

[Only Registered Users Can See Links]

Azeri Futbol Takımı'nda oynamakta olan oyuncuların dizelgesi bu. Ve o oyuncuların arasında Karabağ takımında oynamakta olan Elgiz isimli bir oyuncu...

Bu da "Acaba bu isim Azeri kökenli mi?" sorusunu sormama neden oldu.
Bu yüzden buradayım. :)

Bir fikri olan var mı?

smoky head
02-03-2008, 10:20 PM
Azericede ''el'' başkası başkaları yabancılar anlamına, bunun dışındada akrabalar eş dost anlamına gelmektedir. ''gız'' ise kız kadın anlamına gelir. İkisini birleştirdiğin zaman elgız yani elin kızı kadını anlamına gelir. Cümle içinde kullanırsak azerice olarak. ''Menim gardaşım getti elgız'ı aldı getirdi. Türkcesi Kerdeşim tanımadığımız yabancı bir kız eve getirdi yada aldı anlamına gelmektedir. Ama siz ''elgiz'' demişssiniz. Bende azeriyim ama elgiz kelimesini hiç duymadım şu ana kadar yani azericedeki yukarda açıkladığım elgız kelimesine çok yakındır. Açıklama size yeterli gelmeyebilir siztemize azerbeycandanda arkadaşlar girmekte belki onlarında demek istedikleri bir kaç cümle vardır bekleyip görmek lazım.

Sevgilerimle..

Türe
02-03-2008, 10:24 PM
İlk önce zahmet edip yorum yazdığınız için teşekkürlerimi sunuyorum.

Aslına bakarsanız bu söylediklerinizi düşündüm ama Elgiz adının anlamı "Yol gösteren melek" demekmiş. (söylenene göre)
Türk kökenli olduğundan kuşku duyduğum için araştırmaya başladım. Sonuçlar hep Türkçe (kişi adları, soyadları vs.); bu yüzden umutluyum. Fakat emin olmadıkça araştırmamı tamamlamayı da tercih etmem açıkçası.

Umarım sonuç beklediğim gibi olur. :)

smoky head
02-03-2008, 10:26 PM
İnşallah hep beraber göreceğiz :)

Türe
02-03-2008, 10:33 PM
Bir arkadaş, bu ismin Çerkes ismi olabileceğini savundu. Alan genişledi. :D

O kadar zahmet ettim şu isim için, Allah'ın istenci ile bir kızım olursa bu adı koyacağım. Zahmetim boşa gitmesin. :p