PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Neden X ve Q ???

Başköylü
01-22-2008, 10:59 AM
Bazı arkadaşlarımızın forumlardayi yazılarında "inadına" X ve Q harflerini kullandıklarını görüyorum.

Türk alfabesi, Latin harfleri esas alınarak, 1 Aralık 1928 gün ve 1353 sayılı kanunla tespit ve kabul edilmiştir.

Bü ülkede neden X ve Q harflerine özeniyoruz ki??

Sırf Azerbaycan'da kullanıldıkları için mi???

Azerbaycan'ın Güneyinde farsca kullanılıyor. Geçmişte de Kuzey Azerbaycan kiril alfabesi kullanıyordu. O zaman da yeryüzündeki Azerbaycan Türkleri o alfabeleri mi kullanıyorlardı??

"Hamıyıza Hoşbehtlik Arzuluyuram" diyende başa tüşmürsüyüz de "Xamiyiza Xoshbetliq Arzuluyuram" diyende mi başa tüşürsüyüz :)

gül_güzeli_76
01-22-2008, 11:18 AM
Bu harfler Türkçeyi o kadar da etkilemiyor bence..çünkü sadece azerice yazdığımızda bunları kullanıyoruz..asıl Türkçeye karışan ingilizce vb.. gibi kelimeler sinirimi bozuyor..lütfen arkadaşlar Türkçemizi daha düzgün bir şekilde kullanalım.(sözüm yanlış kullananlara...);)

cicek
01-22-2008, 11:19 AM
Bazı arkadaşlarımızın forumlardayi yazılarında "inadına" X ve Q harflerini kullandıklarını görüyorum.

Türk alfabesi, Latin harfleri esas alınarak, 1 Aralık 1928 gün ve 1353 sayılı kanunla tespit ve kabul edilmiştir.

Bü ülkede neden X ve Q harflerine özeniyoruz ki??

Sırf Azerbaycan'da kullanıldıkları için mi???

Azerbaycan'ın Güneyinde farsca kullanılıyor. Geçmişte de Kuzey Azerbaycan kiril alfabesi kullanıyordu. O zaman da yeryüzündeki Azerbaycan Türkleri o alfabeleri mi kullanıyorlardı??

"Hamıyıza Hoşbehtlik Arzuluyuram" diyende başa tüşmürsüyüz de "Xamiyiza Xoshbetliq Arzuluyuram" diyende mi başa tüşürsüyüz :)

Türklerin neyi kabul edib etmeyeceyini bilmiyorum amma Azerbaycana gore dediyin sozler dogru deyil.Azerbaycanin öz alfabesi latin alfabesi olmush sonradan Azerbaycan mecbur halde 2 hisseye parcalanmish bir hissesi Cenubi Azerbaycan (Iran) o bir hissesi Sorvet Union.Azerbaycanin kiril alfabesi kullanmasida Azerbaycanin Sorvet Uniona daxil olmasindan ireli geliyordu.Sorviet Union yeniden dagildikdan sonra Azerbaycan yeniden öz alfabesini goturdu yani latin alfabesi.
"Hamıyıza Hoşbehtlik Arzuluyuram" diyende başa tüşmürsüyüz de "Xamiyiza Xoshbetliq Arzuluyuram" diyende mi başa tüşürsüyüz :) bu yazdiklarin ise dogru deyil Azerice hal hazirda "Haminiza Xoşbextlik Arzulayiram" ishte böyle.

Başköylü
01-22-2008, 08:11 PM
örnek verdim sadece :)

ya size nasıl geliyor bilmem ama Türkiye'de kürtlerin nasıl inadına X ve w kullanmalarından nefret ediyorsam, artık bu tür şeyleri yapanlar Azerbaycan Türkleri de olsa gıcık oluyorum

eL diablo
01-22-2008, 08:15 PM
sence ''H'' ve ''X'' aynı ses mi?

Başköylü
01-22-2008, 08:19 PM
sence ''H'' ve ''X'' aynı ses mi?

Türkiye'de farklı sesleri kullanan etnik kökenlere sahip insanların her birinin bu farklı sesler için yeni harfler kullanmaya başladığını hayal bile ettmek istemiyorum.

Her farklı ses farklı harflerle ifade edilecekse bırakalım kürtler de araplar da çerkezler de kendilerini en iyi ifade edecekleri harfleri kullansın :)

bana pek doğru gelmiyor açıkcası.

eL diablo
01-22-2008, 08:22 PM
Normal fontla da okuyabiliriz :) Çok ilgi alanım değil bu konu,anlamam yani pek.Ama Türkolog bir tanıdığım yakın zamanda Türkçe'nin bu harflere ihtiyaç duyacağını söylemişti.Yeni kelime türetilememesi gibi bazı sebepleri olduğundan bahsetmişti.

Uzmanlarına bırakmak lazım konuyu :)

(Bu arada söylemek istediğini anladım ben, o konu da haklısın )