jasmen
01-16-2008, 10:32 AM
Seyid İmadeddin Nesimi 1369-cu ilde Azerbaycanın qedim medeniyyet merkezlerinden biri olan Şamaxı şeherinde anadan olmuşdur.Şairin esil adı Elidir.Peyğember neslinden olduğu uçun Seyid adlandırılmışdır.Quranı hedisleri ve başqa nufuzlu dini edebiyyatı derinden öyrendiyine göre “İmadeddin”, yeni “dinin dayağı” leqebini almışdır.”Nesimi”texellusunu ise hurufiliyin banisi,murşudu Fezlullah Neiminin şerefine göturmuşdur.
Nesimi Şerq şeirinin muxtelif janrlarında eserler yazmışdır.Mesnevi,qeside,qezel tuyuq,mustezad,tercibend,mulemme kimi şeir şekillerinden Nesimi öz yaradıcılığında istifade etmişdir.Ancaq bunların arasında aparıcı yerde qezeller durur.Nesimi qezellerini mövzusuna göre iki yere bölmek olar.Bunların bir qisminde şairin gerçek heyatda görub muşahide etdiyi gözellerin tesvir ve terennumu verilir.Bu cur qezellerde Nesimi insan gözelliyi qarşısında öz heyretini bildirir,semimi mehebbet duyğularını ifade edir.İkinci qisim qezellerinde ise Nesimi insanı kamil olmağa,özunu tanımağa ,heyvani ehtiraslardan uzaq olmağa sesleyir.Nesimi turk eruzunun formalaşmasında ve kamilleşmesinde mustesna rol oynamış senetkarlardandır.
Nesimi lirikasının esas obyekti mehebbetdir.
Heleb şeherinde hurufizmin humanist , azadlıqsever ideyalarını yayan Nesimi burada hebs edilerek ustadı Neimi kimi işgence ile 1417-ci ilde qetle yetirilir.Dahi şair Heleb şeherinde defn edilmişdir.
“Dilbera,men senden ayrı…” Qezeli
Dilbera,men senden ayru ömru canı neylerem?
Tacu textu mulku malu xanimanı neylerem?
İsterem vesli-cemalın ta qılam derde deva,
Men senin bimarınam,özge devanı neylerem?
Ey muselmanlar,bilin kim,yar ile xoşdur cahan,
Çunki yardan ayru duşdum,bu cahanı neylerem?
Çox dualar qılmışam men xaliqin dergahına,
Çun muradım hasil olmaz,men duanı neylerem?
Dilber aydır,ey Nesimi ,sabir ol,qılma feğan,
Men bu gun sebr eylesem,danla feğanı neylerem?
Nesimi Şerq şeirinin muxtelif janrlarında eserler yazmışdır.Mesnevi,qeside,qezel tuyuq,mustezad,tercibend,mulemme kimi şeir şekillerinden Nesimi öz yaradıcılığında istifade etmişdir.Ancaq bunların arasında aparıcı yerde qezeller durur.Nesimi qezellerini mövzusuna göre iki yere bölmek olar.Bunların bir qisminde şairin gerçek heyatda görub muşahide etdiyi gözellerin tesvir ve terennumu verilir.Bu cur qezellerde Nesimi insan gözelliyi qarşısında öz heyretini bildirir,semimi mehebbet duyğularını ifade edir.İkinci qisim qezellerinde ise Nesimi insanı kamil olmağa,özunu tanımağa ,heyvani ehtiraslardan uzaq olmağa sesleyir.Nesimi turk eruzunun formalaşmasında ve kamilleşmesinde mustesna rol oynamış senetkarlardandır.
Nesimi lirikasının esas obyekti mehebbetdir.
Heleb şeherinde hurufizmin humanist , azadlıqsever ideyalarını yayan Nesimi burada hebs edilerek ustadı Neimi kimi işgence ile 1417-ci ilde qetle yetirilir.Dahi şair Heleb şeherinde defn edilmişdir.
“Dilbera,men senden ayrı…” Qezeli
Dilbera,men senden ayru ömru canı neylerem?
Tacu textu mulku malu xanimanı neylerem?
İsterem vesli-cemalın ta qılam derde deva,
Men senin bimarınam,özge devanı neylerem?
Ey muselmanlar,bilin kim,yar ile xoşdur cahan,
Çunki yardan ayru duşdum,bu cahanı neylerem?
Çox dualar qılmışam men xaliqin dergahına,
Çun muradım hasil olmaz,men duanı neylerem?
Dilber aydır,ey Nesimi ,sabir ol,qılma feğan,
Men bu gun sebr eylesem,danla feğanı neylerem?